lördag 23 november 2013

KLADDKAKA

Minns inte varifrån jag fick det här receptet på kladdkaka, men det var i någon tidning i alla fall (Allers kanske) & rubriken löd "bästa kladdkakan". Jag kan inget annat än hålla med!

TID: ca 45 min
UGN: 175˚C
GRÄDDA: 20-30 min
RÄCKER TILL: 8-12 bitar

Köksredskap:
Måttsats - dl, tsk, krm
Springform på ca 22 cm (pajform på 30 cm går också bra)
1 värmetålig skål eller liten kastrull
2 bunkar
1 träslev eller dyl
Tesil

Ingredienser:
En klick flytande milda (till formen)
200 g smör eller margarin
4 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 krm salt
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Smörj en form (använd gärna flytande milda och pensla med en bakpensel i silikongummi).
3. Smält smöret (micro eller spis) och låt svalna. Häll sedan över i en större bunke.
4. Blanda socker, kakao, vaniljsocker och salt i en annan bunke.
5. Rör hastigt ner de torra ingredienserna i det smälta fettet.
6. Rör i äggen, ett i sänder.
7. Tillsätt vetemjölet och rör hastigt till en slät smet.
8. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen.
9. Testa om kakan är färdig genom att skaka lite på formen och kolla att kakan stannat.
10. Låt kakan svalna. Dekorera den gärna med lite florsocker.

Tips:
Servera med ex vispad grädde eller vaniljglass och lite chokladsås. Godast är den nästan dagen efter, då den fått stå i kylskåp över natten. Man kan även spritsa vispad mintchokladganache som på bilden ovan.

----------------------------------------------


Inga kommentarer: