söndag 1 december 2013

CHOKLADGANACHE

Chokladganache är som en tjock chokladsås som stelnar efter ett tag. Den gör sig därför perfekt till exempelvis fina glaseringar av tårtor, då den inte smälter och rinner i rumsvärme, därmed förstörs inte den fina dekoreringen man gjort. Den lämpar sig även perfekt för spackling av tårtor som skall täckas med ex sockerpasta (sugarpaste/fondant).
Chokladganache kan man även vispa till så den blir härligt fluffig, perfekt för spritsade detaljer på diverse bakverk.

TID: ca 10 min

Köksredskap:
Måttstats - dl, msk
Liten kastrull & något att röra med

Ingredienser:
100-150 g choklad (av önskad sort, men gärna av god kvalitet)
1 dl vispgrädde
ev ca 1 msk smör eller vegetabilisk olja

Gör så här: Metod 1
1. Bryt chokladen i bitar och lägg i en liten kastrull.
2. Smält chokladen på låg-medel värme under omrörnig.
3. När chokladen smält, häll i vispgrädden och rör ihop till en sås. Stäng av värmen och ta kastrullen från plattan.
4. Häll ev i fett och rör om.
5. Låt svalna.

Gör så här: Metod 2
1. Värm upp grädden i en liten kastrull på låg värme. Koka inte.
2. Bryt eller hacka chokladen och häll i grädden. Rör om tills all choklad smält. Stäng av värmen och ta kastrullen från plattan.
3. Häll ev i fett och rör om.
4. Låt svalna.

Tips:
Glasera
Låt ganachen svalna något men inte till dess att den blir för tjock och trögflytande så den blir svår att hantera, om man vill att det ska rinna ner fint över tårtkanten.
Vispa
Låt ganachen svalna i kylen tills den stelnat (gärna över natten). Ta sedan fram ganachen och låt den mjukna till (bli rumsvarm) så kan man vispa till ett härligt fluff.

Övrigt:
Det går utmärkt att använda sig av ex Marabou mint- eller apelsinkrokant om man vill ha en ganache med särskild smak.

Inga kommentarer: