söndag 30 november 2014

GAMMALDAGS KLADDKAKA

TID: ca 1 h
UGN: 200˚C
GRÄDDA: 25 min
RÄCKER TILL: ca 35 rutor/bitar
SVÅRIGHETSGRAD: medelsvår

Köksredskap:
Måttsats - dl, msk
Stor kastrull
Träslev och handvisp
Bunke
Pappersklädd ugnsform ca 30x40 cm
Tesil

Ingredienser:
300 g margarin
9 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kakao
6 ägg
6 dl vetemjöl

Ingredienser: Bröa & garnera
Riven kokos, mannagryn eller ströbröd att bröa med
Florsocker att garnera med

Gör så här:
1. Lägg bakpapper i en ugnsform (klipp ev en skåra i hörnen). Smörj papperet (pensla gärna med flytande milda) och bröa med något av förslagen.
2. Smält fettet och sockret i en stor kastrull, under omrörning.
3. Rör i vaniljsocker och kakao. Ta från värmen.
4. Kläck äggen i en bunke och vispa lätt. Häll sedan i smeten under omrörning (man får röra/vispa ganska ordentligt så äggen inte tillagas). Blanda väl, till dess den gulaktiga färgen försvunnit.
5. Mät upp vetemjölet och rör ner i smeten.
6. Häll upp smeten i ugnsformen och grädda längst ner i ugnen.
7. Låt kakan svalna i formen när den är färdig.
8. Ta sedan upp kakan, pudra med florsocker (använd en tesil) och dela den i rutor.

Inga kommentarer: