tisdag 7 oktober 2014

CREAM CHEESE FROSTING - vanlig & choklad

TID: ca 15 min
RÄCKER TILL: spritsa ca 8 cupcakes, spacklar man räcker det säkert till 12
SVÅRIGHETSGRAD: lätt

Köksredskap:
Måttsats - dl, tsk
Bunke
Elvisp
Ev våg

Ingredienser:
60 g smör eller margarin (rumsvarmt)
100 g philadelphiaost (rumsvarm)
4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ev 1/2-1 tsk citronsaft eller valfri arom
Ev färg (helst i gelé eller pastaform)

Ingredienser: Chokladfrosting
Samma recept som ovan men byt ut 1/2-1 dl florsocker mot kakao. Det är nog lite en smaksak hur pass chokladigt man vill ha det.

Gör så här:
1. Vispa rumsvarmt smör. Gärna länge (ca 5 min) så det blir ljust och fluffigt.
2. Tillsätt rumsvarm philadelphiaost och vispa ihop. (Vispa inte för länge, utan bara så att ingredienserna går ihop).
3. Sikta i florsocker (tillsammans med kakao för chokladfrosting) och vaniljsocker och vispa försiktigt tills ingredienserna gått ihop. Vill man ha i arom och/eller färg bör man tillsätta det innan man vispat ihop allt, för att undvika att vispa för mycket. (Vispar man för hårt och länge blir frostingen för lös och det kan bli svårt att rädda den).

Övrigt:
- Är inte alla ingredienserna rumsvarma finns det risk att frostingen får ett grynigt utseende eller som att den skurit sig.
- Ställ ev in i kylen en stund innan spritsning, så blir den lite fastare och lättare att jobba med. Täck gärna bunken så frostingen inte tar åt sig oönskad lukt och smak från kylen.
- Man kan ev rädda en lös frosting genom att tillsätta mer florsocker, problemet är bara att då kan frostingen bli alldeles för söt i smaken.

Bilderna nedan: lite exempel på vad man kan göra med cream cheese frosting.



Inga kommentarer: