TID: ca 3 h
SVALNA: ca 2 h
UGN: 175˚ C
GRÄDDA: ca 10 min
RÄCKER TILL: runt 60 st
SVÅRIGHETSGRAD: lätt
Köksredskap:
Måttsats - dl, msk, tsk
Ev en liten kastrull att skålla mandlarna i
Ev matberedare eller något att hacka mandlarna med
Elvisp
Liten skål eller ett glas
En bunke
Klädda plåtar
Galler
Ingredienser:
1 msk vatten
1 tsk bikarbonat
200 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl (50 g) hackad mandel
Gör så här:
1. Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål.
2. Blanda smör, socker och sirap i en bunke och vispa ihop med en elvisp.
3. Tillsätt mjöl och hackad mandel. (Har man inte färdighackade mandlar kan man skålla, skala och hacka själv).
4. Kör med elvispen till en smulig/klumpig deg. Därefter trycker man ihop det hela till en smidig mördeg.
5. Dela upp degen i två delar och rulla ut till längder på 25 cm med en diameter på ca 5 cm.
6. Ställ in i kylen och låt svalna.
7. Ta sedan ut längderna ur kylen och skär upp ungefär 1/2 cm tjocka bitar.
8. Lägg upp bitarna på klädda plåtar, med lite mellanrum då de flyter ut en aning under gräddning.
9. Grädda mitt i ugnen.
10. Låt svalna på galler.
Tips:
Gott med ett glas mjölk till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar