söndag 29 juni 2014

PIROGER

TID: ca 2 h
JÄSTID: 5-10 min
UGN: 200˚C
GRÄDDA: 10-15 min
RÄCKER TILL: runt 20 st
SVÅRIGHETSGRAD: medellätt

Köksredskap:
Kniv & skärbräda
Stekpanna
Kavel
Klädda plåtar
Gaffel
Liten skål & pensel

Ingredienser: Deg
Se recept för pirogdeg HÄR
Ca 1 dl mjöl till utbaket
1 ägg till pensling

Ingredienser: Fyllning
1 gullök
Ca 500 g nötfärs
Salt
Peppar
Kryddor efter eget önskemål
1 pkt passerade tomater
Ev lite vatten

Gör så här:
1. Gör degen (länk under "Ingredienser: Deg").
2. Börja med fyllningen medan degen jäser.
3. Hacka löken och fräs i en oljad panna.
4. Stek sedan färsen tillsammans med löken och krydda.
5. Häll på de passerade tomaterna när köttsaften ångat bort. Låt stå och puttra ett tag.
6. Sätt på ugnen.
7. När degen jäst färdigt, dela upp i små bollar (golfbollar ungefär) och kavla ut en i taget på mjölat bord.
8. Lägg upp 1-2 skedar fyllning på den utbakade degens mitt. Vik ihop och tryck till kanterna.
9. Lägg upp på klädd plåt och gaffla gärna kanterna (ca  6 st per plåt). Låt jäsa en stund under bakduk.
10. Vispa upp ägget lätt med gaffel och pensla pirogerna.
11. Grädda mitt i ugn.

Tips:
Servera gärna som exempelvis förrätt eller till soppan som extra tilltugg.

Övrigt:
- Det går självklart att göra annan fyllning än köttfärs om man så önskar. Har testat både vegetariskt med paprikor i tomatsås och kyckling i tomatsås. Man kan även ha ytterligare ingredienser i färsen som exempelvis champinjoner, paprika, majs.
- Går utmärkt att frysa in. Låt sedan tina eller micra, de blir fortfarande lika härligt mjuka och goda!

Inga kommentarer: