fredag 20 juni 2014

KANGOSKAKOR

En klassiker! Eller ja, är man norrlänning lär man nog kunna säga så;-) Själv är jag ju inte det, men med en mormor från Kiruna har det varit standard med sådana här serverade på fikabordet om somrarna ute på landet! Så för mig är det lite av en klassiker ändå. Doppas gärna i saft, helst röd som tex Bobs klassiska blandsaft:-)

TID: ja det är inget som går i ett nafs i alla fall, om man säger så;-) säg ca 30 min för att fixa ihop själva degen, sedan ett par 2 h kanske för själva utbaket nästa dag.
SVALNA: över natten
UGN: ca 225˚C
GRÄDDA: ca 10 min
RÄCKER TILL: runt 80 kakor
SVÅRIGHETSGRAD: medellätt

Köksredskap:
Måttsats - dl, msk
Bakmaskin eller elvisp med degkrokar
Bunke med lock (alt plastfolie eller dylikt att täcka med)
Kavel
Klädda plåtar
Bakduk

Ingredienser:
250 g margarin
5 dl strösocker
5 dl mjölk
2 msk hjorthornssalt
16-17 dl (1 kg) vetemjöl
1-2 dl vetemjöl till utbaket (har inte måttat, kanske går åt mer)

Gör så här:
1. Smält margarinet och låt det svalna.
2. Blanda under tiden alla övriga ingredienser i en bunke. Kör gärna i bakmaskin eller elvisp med degkrokar.
3. Rör till sist ner margarinet. Degen skall vara något kletig, ganska fast men kletig.
4. Täck bunken och ställ in i kylen över natten.
Nästa dag:
5. Sätt på ugnen.
6. Ta fram bunken och ta en del av degen (lite större än en tennisboll ungefär) och lägg på mjölat bord och kavel. Kavla ut till drygt 1/2 cm tjocklek.
7. Ta ut runda kakor med ett dricksglas (ung 6 cm i diameter) och lägg upp på klädd plåt (4x5 blir lagom).
8. Grädda mitt i ugnen tills kakorna vuxit på höjden och fått lite ljust med färg.
9. Lägg upp kakorna på en bakduk. (Tänk på att det blir några stycken kakor, så gör plats åt dem).

Tips:
Serveras gärna till ett glas mjölk, eller som jag själv föredrar; någon typ av röd & somrig saft.

Övrigt:
Går utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer: