fredag 6 juni 2014

BRYSSELKEX

SVALNA: några timmar eller över natt
UGN: 175˚C
GRÄDDA: 10-12 min
RÄCKER TILL: ca 30 kakor
SVÅRIGHETSGRAD: lätt

Köksredskap:
Måttsats - dl, tsk
En bunke
Ev matberedare
En liten skål
Bakpapper och plåtar
Galler

Ingredienser:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör eller margarin

Ingredienser: Garnering
1/2 dl strösocker
ca 2 droppar karamellfärg, röd eller färg efter eget önskemål

Gör så här:
1. Blanda samman mjöl, socker och vanilj i en skål eller matberedare.
2. Tillsätt smöret skuret i småbitar. Hacka eller blanda samman ingredienserna till en smidig deg.
3. Forma degen till en eller två längder, drygt 4 cm i diameter.
4. Färga sockret till garneringen i en liten skål, häll sedan över på ett bakpapper och bred ut. Rulla sedan deglängderna i sockret.
5. Lägg degrullarna några timmar i kylen (eller över natten, gärna inrullade i bakpapperet).
6. Skär längderna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen.
8. Låt kakorna sedan svalna på galler.

Övrigt:
Går utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer: