lördag 5 april 2014

MARÄNGER

Senaste tiden har jag snöat in mig en aning på maränger. Det har blivit lite "jakten på den perfekta marängen" haha;-P

TID: minst några timmar, gärna över natten
UGN: 80-100˚C
GRÄDDA: 1-2 h (beroende på hur sega/torra man vill ha dem)

Köksredskap:
Ev våg
Ev måttsats - dl, msk
Glas eller rostfritt kärl
El- eller ballongvisp
Slickepott
Sked eller sprits
Bakpappersklädd plåt/-ar

Ingredienser:
ca 50 g (ca 1 dl) socker per äggvita (strösocker eller florsocker)
Gärna 1 tsk citronsaft eller en nypa salt
Ev färg, helst i gelé- eller pastaform

Ingrediensförslag: Smaksättning
Aromer (några droppar)
Smält choklad
Vaniljsocker, vaniljstång, vaniljpulver eller vaniljextrakt

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Dela ägget/äggen (alt mät upp/väg om man har äggvita i förpackning) och häll upp vitan i en ren, torr och helt fettfri skål i glas eller rostfritt stål. Se till att inte få i äggula.
3. Vispa upp äggvitan med citronsaften (väljer man salt kan man blanda i det i sockret), börja försiktigt och öka sedan hastigheten. Vispa i max 2 min till ett fast vitt skum.
4. Sikta försiktigt i sockret, lite i taget och vispa på högsta hastighet. Vispa ytterligare några minuter, max 5 min.
5. Vill man tillsätta färg och/eller smaksättning bör man göra det innan man vispat färdigt, så man inte vispar för länge. Förutom när det gäller vaniljmaränger smaksatta med vaniljsocker, eller maränger marmorerade med färg eller choklad (se under noteringar).
7. Fäst bakpapperet (se under noteringar) och spritsa eller klicka ut marängsmeten med hjälp av två matskedar.
8. Grädda mitt i ugnen, det går att grädda två till tre plåtar maränger samtidigt.
9. När gräddningstiden är över, stäng av värmen men låt marängerna vara kvar i ugnen att torka i eftervärmen, gärna över natten.
10. Förvara helst i burk, då håller de längre.

Tips:
- Gott att äta bara som de är eller till glass, som marängsviss t ex.
- Fint som dekoration på ex tårtor och cupcakes.

Övrigt:
- Varför man bör använda kärl i glas eller rostfritt stål är för att plastskålar ofta är svåra att få helt fettfria, eller även om man tror man fått den helt fettfri så kan det finnas små rispor i plasten där fett kan ha hamnat.
- Om man råkar få i lite äggula i vitan, är det bästa sättet att få ur gulan att skopa upp den med äggskalet som nästan fungerar som en magnet, jämfört med en sked som gulan helst bara vill "rymma" ifrån.
- Lägg, med fingret, en liten klick smet i varje hörn på undersidan av bakpapperet och fäst på plåten, så håller sig papperet på plats medan man klickar/spritsar ut marängerna.
- Önskar man något segare maränger räcker det nog att ha dem i ugnen 1 h (beroende på storlek), och inte låta dem vara kvar i ugnen för att torka i eftervärmen.

Vaniljmaränger
Väljer man att smaksätta marängerna med vaniljsocker är det enklast om man blandar ihop det med strö- eller florsockret. Från ca 1 tsk-2 msk beroende på hur stor sats man gör, det är väl lite av en smaksak, själv kör jag på en höft.

Marmorerade chokladmaränger
Ringla smält choklad över den färdigvispade smeten och blanda/vänd försiktigt så det blir randigt, men inte för mycket, då blir marängerna bara bruna istället för randiga. Fyll sedan en spritspåse eller klicka ut med hjälp av två skedar. Från ca 100-200 g choklad beroende på sats och hur mycket choklad man vill ha.

Marmorerade maränger (färg)
Droppa försiktigt ner en eller några slingor karamellfärg på insidan av spritspåsen och fyll sedan med smeten.

Inga kommentarer: