måndag 14 april 2014

ÄPPELKAKA MED HAVREKRISP

Äppelpaj i all ära, men denna enkla & snabba äppelkaka ligger mig nog snäppet varmare om hjärtat;-)

TID: ca 1 h
UGN: 200˚C
GRÄDDTID: 30 min
RÄCKER TILL: 4-6 port
SVÅRIGHETSGRAD: lätt

Köksredskap:
Måttsats - dl, msk, tsk
Potatisskalare
Urkärnare
Kniv & skärbräda eller en mandolin
Ugnssäker glasform ca 30x30 cm
Liten skål
Bunke
Provsticka

Ingredienser:
4-5 syrliga äpplen, gärna Granny Smith
3 msk socker
1 msk kanel
125-150 g smör eller margarin
3-4 dl havregryn
1 1/2-2 dl socker

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor och lägg i en lättsmord form (helst glas).
3. Blanda kanel och socker i en liten skål och strö över.
4. Rör ihop ingredienserna till havrekrispet (smör, havregryn och socker) och klicka ut smeten över äpplena.
5. Grädda längst ner i ugnen.
6. Känn efter med provsticka i äpplena när krispet fått gyllene färg och ta ut om det är klart.

Tips:
Servera gärna med uppvispad vaniljvisp.

Inga kommentarer: