torsdag 20 mars 2014

RED VELVET PÅ RÖDBETA

TID: ca 1 h
UGN: 175˚C för en stor kaka  200˚C för muffins
GRÄDDA: 30-35 min för kaka, 10-15 min för muffins.
RÄCKER TILL: 10 bitars kaka/tårta eller ca 24 muffins/cupcakes

Köksredskap:
Måttsats - dl, msk, tsk
Springform på ca 22 cm i diameter eller
1-2 muffinsplåtar & 24 muffinsformar

Ingredienser:
1/2 dl mjölk
1 1/2 msk kakao
2 1/2 dl yoghurt naturell
1 rödbeta
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
100 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 msk potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Ingredienser: Ev fyllning muffins
Mörk choklad, krossad eller riven
Frysta jordgubbar

Ingredienser: Frosting
75 g smör
100 g färskost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Ingredienser: Garnering
50 g hackad mörk choklad
Kakao

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Smörj och bröa en form, eller lägg muffinsformar i en muffinsplåt.
3. Ta ev fram frysta jordgubbar att tina.
4. Koka mjölk och kakao och vispa till kakaon löst sig. Låt svalna, blanda med yoghurt.
5. Skala och riv rödbetan fint.
6. Vispa ägg och socker poröst.
7. Smält smöret och blanda det med äggsmeten, häll även i yoghurtblandningen och riven rödbeta.
8. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten och rör ihop. Rör ev i hackad eller riven choklad.
9. Häll smeten i formen/formarna och grädda mitt i ugnen. Lägg ev i en tinad jordgubbe i varje muffinsform.
10. När muffinsarna är färdiga: fös upp dem försiktigt ur muffinsplåten nästan direkt efter att den tagits ur ugnen, detta för att undvika att det bildas kondens i botten som kan resultera i att pappersformen släpper själva muffinsen. När kakan är färdig: ta ut den och låt vila i formen ca 5 min.
11. Kaka: vänd sedan upp på en tallrik eller tårtfat och låt kallna helt under formen.
12. Vispa ihop ingredienserna till frostingen och bred ut den över kakan/muffinsarna, alt spritsa.
13. Garnera gärna med riven choklad och kakao.

Tips:
- Jordgubbs- eller chokladfrosting på cupcakesen.
- Hacka/riv ev mörk choklad och rör i smeten. Häll upp i muffinsformarna och rör om lite då och då så inte all choklad hamnar i botten och endast de sista muffinsarna får all choklad. 
- Tina ca 24 st frysta jordgubbar och lägg ner en i varje muffinsform och grädda.



Inga kommentarer: