lördag 1 februari 2014

PITA

TID: ca 3 h
JÄSTID: ca 45 min
UGN: högsta gradtal och övre grill
RÄCKER TILL: 20-30 bröd

Köksredskap:
Måttsats (liter, ev dl, msk) ev en skål/bunke
Lakan
Ev våg
Bakmaskin med degkrok
Bakduk
Kavel
Plåt

Ingredienser:
50 g jäst
1 msk salt
1 liter ljummet vatten
1 1/2-2 kg vetemjöl (2/3-1 pkt ung, en del går till utbaket, inte bara degen)
(1 1/2 kg = ca 2 liter och 2 dl)

Gör så här:
1. Sätt på ugnen och ställ in en plåt lite högre upp än mitten.
2. Vik ett lakan dubbelt och lägg upp på ett bord.
3. Mät upp mjölet i en skål eller bunke, använd gärna våg. (Har man inte en våg kan man måtta med litermått i omgångar, eller hälla lite i taget direkt ur ett fullt mjölpaket på 2 kg). Mät även upp vattnet.
4. Smula ner jästen i degbunken till bakmaskinen. Häll på saltet och lite vatten och blanda. Häll sedan ömsom mjöl ömsom vatten och kör på medel till hög hastighet till en slät deg. Häll på mjöl tills degen börjar släppa bunken (den får inte bli för hård), resterande mjöl används till utbaket. Låt jäsa under bakduk.
5. När degen sedan jäst färdigt dela upp den i ca 20-30 bullar (det kan ta upp lite mycket plats så börja kanske med att dela upp degen på hälften och dela först upp ena halvan i bullar om 10-15 st). Tryck ut en bulle i taget till en rund kaka, mjöla båda sidor och kavla sedan ut till ca 1/2 cm tjocklek.
6. Lägg upp brödkakorna på undre delen av lakanet och låt jäsa en stund övertäckta med övre delen av lakanet.
7. När man kavlat ut några kakor kan man börja med att sätta in den första kakan i ugnen (exempelvis när bordet börjar bli fullt).
8. Ta ut plåten halvvägs och lägg på en eller två brödkakor. Vänd på brödet när det blåst upp och fått lite svag gyllene färg på ytan. Räkna till 20 och ta ut brödet.
9. Lägg upp de färdiga bröden under lakanet. Dela upp och paketera in i påsar när de svalnat.

Övrigt:
Det kan vara en idé att vara två stycken när man bakar, då kan den ena kavla medans den andra tar hand om dem som ska in och ut ur ugnen.

---------------------------------------------


Inga kommentarer: