söndag 26 januari 2014

LEMON- ELLER LIMECURD

TID: ca 15 min

Köksredskap:
Måttsats - dl
Kniv & skärbräda
Citruspress eller gaffel
Kastrull
Visp eller något att röra med

Ingredienser:
ca 1 dl pressad citron- eller limesaft (från 2 små citroner alt 3 limefrukter ungefär)
2 ägg
4 dl florsocker
50-75 g smör eller margarin

Gör så här:
1. Dela citrusfrukterna på mitten och pressa ur saften. Använd antingen en citruspress eller stick in en gaffel att pressa med direkt i decilitermåttet.
2. Vispa samman alla ingredienser utom smöret i en kastrull (det gör inget om det blir klumpigt av florsockret, det försvinner sedan).
3. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknat (när den inte längre är så transparent).
4. Rör sist i smöret och låt smälta. Ta från värmen.
5. Låt svalna. Krämen skall då ha en honungsliknande konsistens.

Tips:
Perfekt som ett övre lager på en frusen cheesecake exempelvis. Även utmärkt som fyllning i tårtor och cupcakes.

Övrigt:
Går utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer: