fredag 31 januari 2014

FRUSEN CHEESECAKE - LEMON

TID: ca 5 h
FRYS: ca 4 h
RÄCKER TILL: 8-12 bitar

Köksredskap:
Måttsats - dl, tsk
2 bunkar/skålar
Träklubba eller glas alt. matberedare
Paj- eller springform 24-30 cm
Elvisp

Ingredienser: Botten
180 g (12 st) digestive- eller mariekex
75 g smör eller margarin

Ingredienser: Fyllning
2 dl vispgrädde
1 dl mörk muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
250 g philadelphia färskost

Ingredienser: Topplager
1/2-1 sats lemoncurd

Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Krossa kexen med en träklubba eller ett glas i en bunke. Blanda sedan ihop med det smälta smöret. Alternativt mixa kexen med det smöret i en matberedare.
2. Tryck ut kexblandningen i botten på en paj- eller springform. Ställ svalt en stund (kyl eller frys, vilket som).
3. Gör lemoncurden (för recept klicka på länken "lemoncurd" ovan). Låt svalna.
4. Vispa samman grädde och socker till fyllningen. Lättvispat men inte rinnigt. Vispa i färskosten, cistronskalet, vaniljsockret och kör slätt.
5. Ta fram formen och bred ut lite av lemoncurden över kexbottnen. Ställ ev åter in för att svalna en stund.
6. Häll sedan på fyllningen i formen och ställ in i frysen.
7. När kakan stelnat helt bred ut lemoncurd över den och frys tills den stelnat.
8. Ta fram kakan 10-15 min före servering och låt den tina lite kylskåp.

Tips:
Dekorera ev m syltad frukt och florsocker.

Inga kommentarer: