söndag 15 december 2013

VINTRIG PEPPARKAKSPAJ

En härligt vintrig nötpaj med smak av pepparkaka.

TID:  ca 1 1/2 h
SVALNA: ca 30 min
UGN: 200˚C & 175˚C
FÖRGRÄDDA: ca 8 min
GRÄDDA: 25-30 min
RÄCKER TILL: ca 12 bitar
SVÅRIGHETSGRAD: medel

Köksredskap
Måttsats - dl, msk, tsk
Bunke
Rund pajform på 24 eller 30 cm
Matberedare
Provsticka
Stekpanna
Tesil

Ingredienser: Pajdeg
125 g smör
3 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 äggula

Ingredienser: Fyllning & garnering
300 g blandade nötter och mandlar
2 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen kardemumma
Blandade nötter
Florsocker

Gör så här:
1. Knåda samman alla ingredienser till pajdegen i en bunke. Tryck ut den jämnt i en pajform. Ställ in i kylen för att svalna.
2. Sätt på ugnen.
3. Finhacka alla nötter och mandlar, använd gärna en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser till fyllningen och rör samman till en slät smet.
4. Förgrädda pajskalet i nedre delen  av ugnen.
5. Sänk ugnsvärmen.
6. Häll ut fyllningen jämnt över pajskalet.
7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen. Kolla med provsticka om pajen är färdig.
8. Rosta nötter lätt i en stekpanna och garnera pajen.
9. Pudra över lite florsocker med en tesil när pajen svalnat.

Tips:
Godast dagen efter, gärna med en klick grädde till.

Inga kommentarer: