lördag 28 december 2013

MUFFINS - grundrecept vanilj & choklad

TID: 30-45 min
UGN: 175-225˚C
GRÄDDA: 10-18 min
RÄCKER TILL: 12-15 muffins

Köksredskap:
2 Vispskålar
Måttsats (dl, tsk)
Mjölsikt eller sil
Sked & slickepott
Muffinsplåt
Muffinsformar

Ingredienser: Vaniljmuffins
150 g smör eller margarin
2 dl strö- eller farinsocker (eller både och; 1 1/2 dl strö och 1/2 dl farin)
2 ägg
Smaksättning se förslag nedan
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ingredienser: Chokladmuffins
Samma recept som ovan, men byt ut 1-2 dl av vetemjölet mot kakao (beroende på hur "chokladiga" man vill ha muffinsarna). Byt gärna även ut 1/2 dl av strösockret mot brun farin. Sedan tycker jag chokladmuffins lätt blir torra så jag brukar byta ut vattnet mot matolja. Vill man även ha lite kaffesmak, som passar bra ihop med choklad, kan man koka upp vattnet och ha i lite kaffepulver, efter smak.

Ingrediensförslag: Smaksättning
1 msk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
ca 1 tsk kardemumma
Rivet skal av 1/2 citron eller apelsin
1 dl russin
1-2 dl hallon eller andra bär (frysta eller färska)
1-2 dl hackad choklad
Skivor från 1 äpple
0,5 g saffran (1 pkt)
Pepparkakskrydda eller 1 tsk av malen kanel, nejlika & ingefära

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Vispa smör och socker poröst.
3. Tillsätt äggen ett i sänder.
4. Blanda mjöl och bakpulver i en mindre skål. Häll ner i smeten och rör om.
5. Smaksätt med något av det föreslagna och rör ner vattnet.
6. Klicka i smeten i formarna, gärna med hjälp av en sked och slickepott.
7. Grädda mitt i ugnen.
8. Ta försiktigt ut muffinsarna ur muffinsplåten och låt svalna.

----------------------------------------------


Inga kommentarer: