onsdag 25 december 2013

LUFTIG LJUS TÅRTBOTTEN "lika delar metoden"

En lätt & luftig sockerkaksbotten & ultimat för tårttillverkning. Supersmidig att göra och lätt att sedan skära i lager.

TID: ca 45 min
UGN: ca 175˚C
GRÄDDA: 20-40 min (beroende på storleken)
RÄCKER TILL: (se diagram nedan)

Köksredskap:
Måtsats - tre likadana glas
En bunke
Elvisp
Rund alt fyrkantig kakform

Ingredienser:
Ägg
Strösocker alt farinsocker eller muscovado
Vetemjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Ev smaksättning - vaniljsocker, vaniljpulver, kakao
Ev färg

Diagram:
Form - ägg - bakpulver
15 cm - 2 - 1 tsk
18 cm - 3 - 1 tsk
20 cm - 4 - 1 1/2 tsk
24 cm - 5 - 1 1/2 tsk
26 cm - 6 - 2 tsk
30 cm - 7-8 -  2 1/2 tsk

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Smörj och mjöla en form (eller formar, beroende på hur många man vill göra).
3. Kläck äggen i glas nr 1. Måtta sedan sockret i glas nr 2, upp till samma nivå som äggen. Fyll till sist glas nr 3 med hälften vetemjöl, hälften potatismjöl, bakpulver och ev vaniljsocker (enl diagrammet ovan), upp till samma nivå som äggen och sockret. För chokladbotten, måtta 1/3 av vetemjöl, potatismjöl och kakao.
4. Häll upp äggen och sockret i en bunke och vispa vitt och pösigt (ca 5 min).
4. Blanda de torra ingredienserna i glaset, med en gaffel tex. Tillsätt försiktigt i smeten och vispa ihop, använd gärna en mjölsikt.
5. Häll smeten i formen/formarna.
6. Grädda längst ner i ugnen.
7. Låt sedan svalna en stund i formen. Vänd sedan över och låt svalna på galler.
8. Plasta in bottnen/bottnarna i plastfolie och låt gärna svalna i kyl över natten.

Övrigt:
- När kakan är färdig sjunker den ihop något och släpper formen.
- Om kakan blir lite ojämnt och toppig, kan man försiktigt trycka ner tills ytan blir mer plan.
- Går att frysa in.

Ljus botten
Ljus botten med farin



Inga kommentarer: