lördag 21 december 2013

KÄRLEKSMUMS

Går även under namn som Snoddas, Chokladrutor eller Mockarutor. En mjuk & god chokladkaka med läckert god glasyr med smak av kaffe, toppat med kokosflingor. Den görs i långpanna vilket gör den perfekt till exempelvis knytkalas:-)

TID: ca 45 min
UGN: 225˚C
GRÄDDA: ca 15 min
RÄCKER TILL: ca 30-40 bitar

Köksredskap:
Måttsats - dl, msk, tsk
Vispskål
Elvisp
Mindre skål
Värmetålig skål eller vattenkokare
Långpanna (ca 30x40 cm)
Pensel
Kniv
Liten kastrull & något att röra om med

Ingredienser: Kaksmet
5 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 dl vatten
100 g smör eller margarin
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
ca 2 msk flytande margarin

Ingredienser: Glasyr & garnering
100 g smör eller margarin
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
2 msk kakao
2 dl vispgrädde
ca 2 dl riven kokos

Gör så här:
Kaksmet
1. Sätt på ugnen.
2. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.
3. Koka upp vatten i micro, på spis eller med vattenkokare. Tillsätt matfettet i mindre bitar och låt smälta under omrörning.
4. Blanda samman de resterande, torra ingredienserna i en mindre skål. Blanda ner det i äggsmeten omväxlande med vätskan. Rör till en jämn smet.
5.  Smörj en långpanna väl. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen.
6. Låt kakan svalna.
Glasyr & garnering
1. Smält matfettet i en liten kastrull.
2. Tillsätt socker, mjöl och kakao. Till sist grädden.
3. Låt koka under omrörning tills den tjocknar, ca 5 min.
4. Låt krämen svalna lite. Bred den sedan över den kalla kakan och strö över kokosflingor.
5. Skär kakan i bitar.

Inga kommentarer: