onsdag 25 december 2013

HAVREBOLLAR

TID: ca 2 1/2 h (minst)
SVALNA: 1-2 h
RÄCKER TILL: ca 25 bollar

Köksredskap:
Måttsats - liter, dl, msk, tsk
2 bunkar
Dricksglas
Vattenkokare
Elvisp
Skål eller fat med höga kanter
Uppläggningsfat

Ingredienser:
1 dl kaffe (1/2-1 msk kaffe till 1 dl vatten)
275 g smör eller margarin
3 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker
1 liter havregryn
3/4 msk kakao
2 dl kokosflingor

Gör så här:
1. Koka vattnet (i micro, på spis eller med vattenkokare). Häll upp vattnet och kaffet i ett glas, rör om och låt stå att svalna lite.
2. Mät upp och dela smöret i klickar i en bunke. Häll i strösocker och vaniljsocker och vispa kraftigt i 5 min.
3. Blanda havregryn och kakao i en mindre bunke.
4. Tillsätt havregrynen och kaffet och vispa kraftigt i 5 min till.
5. Ställ smeten kallt att stelna i kylen ett par timmar ung.
6. Häll upp kokosflingorna i en skål eller på ett fat, gärna med höga kanter. Forma sedan bollar (skopa gärna upp med hjälp av en sked) stora som golfbollar ungefär och rulla i kokosflingor.

Tips:
För lite festligare bollar kan man hälla i lite färgglatt strössel med kokosflingorna att rulla bollarna i, som på bilden ovan;-)

----------------------------------------------


Inga kommentarer: