onsdag 13 november 2013

PAJDEG

TID: ca 1h
SVALNA: ca 30 min
UGN: 225˚ C, 150˚ C för chokladpajskalet
FÖRGRÄDDA: ca 10 min

Köksredskap:
Måttsats - dl, msk
Bunke
Ev plastfolie eller plastpåse
Ev kavel
Gaffel
Pajform/er

Ingredienser: Pajdeg
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten

Ingredienser: Söt pajdeg
75 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
2 msk socker

Ingredienser: Chokladpajdeg
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk kakao
1 äggula

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en slät deg. Ha i lite mer mjöl om den blir för lös och kladdig, mer fett eller vatten om den blir för smulig.
3. Ställ in degen (övertäckt) i kylen för att svalna och kavla sedan ut den (degen är lättare att kavla kyld). Eller tryck ut degen direkt i en stor pajform (eller flera små), nagga och ställ sedan in i kylen.
4. Förgrädda i mitten av ugnen.
5. Fyll pajskalet med önskad fyllning.

Inga kommentarer: