fredag 8 november 2013

GRÖNSAKSCOCKTAIL à la paddja

För en tid sedan anordnade jag en lite impromtu baby shower för en väninna. Jag valde att servera kräftcocktails till förrätt. Men iom att det kanske inte var det bästa att servera den gravida huvudgästen med skaldjur (iaf enl vissa barnmorskor), slängde jag ihop denna grönsakscocktail till henne istället, som gick hem tack & lov;-)

TID:
ca 1 h
UGN: 225˚C, övre grill
RÄCKER TILL: 4 pers
SVÅRIGHETSGRAD: medelsvår

Köksredskap:
Stavmixer
Kniv & skärbräda
4 små skålar
Skedar att blanda med
Smörkniv
Sax
Liten kastrull
4 fina skålar eller cocktailglas

Ingredienser: Avokadokräm
1 avokado
Ca 1 dl crème fraiche
Citronsaft
Salt

Ingredienser: Gurk-kross
1/2 gurka
1/2-1 stjälk selleri
1/2 röd lök
Citronsaft
Salt
Dill
Salladskrydda

Ingredienser: Sparriskräm
Ca 1 dl majonäs
5 stjälkar vit sparris 

Ingredienser: Vitlökstoast
1-2 skivor vitt toastbröd
Smör (ex bregott)
1 vitlöksklyfta
Salladskrydda
Dill

Ingredienser: Upplägg & dekoration
1 huvudsallad (eller annan fin sallad)
2 kokta ägg i skivor
8 mini plommon tomater delade på hälften
Groddar (ex böngroddar, solrosskott)
Några skivor rödlök
4 dillkvistar

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Dela och gröp ur avokado i en skål. Mixa med mixerstav avokadon och crème fraichen till en slät kräm. Pressa i lite citronsaft och salta efter smak. Ställ åt sidan.
3. Hacka gurka, selleri och rödlök fint (riktigt smått). Blanda samman allt i en skål med salt, salladskrydda och lite citronsaft. Ställ åt sidan.
4. Hacka sparrisarna till mos och blanda med majonäsen i en skål. Eller kör med mixer. Ställ åt sidan.
5. Koka äggen i en kastrull ca 10 min. Medans äggen kokar kan man börja med vitlökstoasten.
6. Dela vardera brödskiva i 4 trekanter. Blanda smör, pressad vitlök och salladskrydda i en liten skål. Bred smöret på brödskivorna och klipp lite dill att strö över. Lägg på galler i ugnen ganska långt upp så rostas det på bara några få minuter.
7. Lägg upp salladsblad fint i skålar eller cocktailglas, så att botten och kanter täcks.
8. Klicka i avokadokräm, gurk-krosset och sparriskrämen.
9. Dekorera med vitlökstoast, äggskivor, delade mini plommon tomater, lite groddar, ett par rödlökskivor och dillkvistar.

Inga kommentarer: